Interviuri · April 24, 2021

BusinessMom: Ioana Dodan – The Fab Squad

Pe Ioana am cunoscut-o in decembrie 2013, la o petrecere aniversara pe care nu o sa o uit niciodata. Am admirat din start la ea curajul, ambitia si dedicarea ei pentru viata profesionala si carisma super fab pe care o are. Cumva, mi se parea inca de atunci – cu toate ca abia o cunoscusem – ca reusea sa mentina un echilibru super fain intre viata profesionala si cea personala. In timp nu s-a lasat cu nimic mai prejos, ba din contra, munceste tot mai mult si are niste rezultate uimitoare, iar viata de familie vine si ea cu incercarile ei, mai ales de cand este si mama.

Ioana a infiintat The FAB Squad si m-a cucerit inca de la nume, iar despre proiectele misto pe care le face va povesteste chiar ea, un pic mai jos. Sunt mandra ca am ajuns sa cunosc un astfel de OM si foarte-foarte bucuroasa ca a acceptat sa ne povesteasca despre experientele ei ca antreprenor si mama pentru ca avem multe de invatat de la Ioana Dodan – The FAB BusinessMom.

Ioana Dodan, arhitect de brand personal

Povesteste-mi despre The Fab Squad.

The FAB Squad este un „one stop shop” pentru Brand Personal Vizual. 

Am creat The FAB Squad in 2014 cand locuiam in Shanghai ca o extensie a mea – un loc in care sa te simti confortabil sa fii tu insuti si in care sa te pot ajuta sa ai o prezenta online vizuala coerenta si sustenabila.

Am evoluat in ultimii 6 ani si acum suntem o agentie pentru branduri personale – adica lucram cu oameni, nu cu branduri mari – asta ne ajuta sa fim specifici si implicati in fiecare proiect cu trup si suflet.  

Iar serviciile noastre sunt integrate – se intampla in acelasi loc si cu acelasi concept in spate, salvand astfel timp si bani si avem ca obiectiv sa construim viziunea completa a brandului personal – strategie vizuala, foto, grafica, styling, makeup si webdesign. – ceea ce numim noi – ALL INCLUSIVE start pack VISUAL.

Ce inseamna pentru tine sa ai propriul business? 

Inseamna multa libertate de a alege ce fac cu viata mea. Nu m-as intoarce la a fi angajat. Iubesc sa imi fac planul pe urmtorul an, pe urmatoarea luna, pe urmatoarea zi si sa nu fiu constransa de regulile altcuiva. Iubesc sa stiu ca pot sa imi iau o luna si sa locuiesc in alt oras. Cel putin teoretic iubesc asta ☺ Asta a fost gandul meu cand am creat The FAB Squad – sa pot lua cu mine ce fac oriunde as fi.

Care a fost cea mai dificila perioada/ etapa la inceput de drum? 

Adaptarea la piata. Veneam din Shanghai dupa 4 ani – un mediu 100% diferit, dar veneam si din mediul in care nu ma gandeam la ce vrea piata, ci doar la ce vrea clientul. A trebuit sa imi dau seama ce ofer, ce fac eu cel mai bine si de ce este nevoie pe piata. Am incercat multe lucuri, am invatat sa fac de toate si cred ca am invatat tarziu sa cer ajutor. Si tot tarziu am invatat ca fara un Business Plan, antreprenoriatul e o joaca – un hobby.

Ce te-a inspirat, cum ti-a venit ideea pentru acest business? 

Inca din facultate organizam petreceri unde printam un fundal, ii machiam pe oameni si cream atmosfera ca ei sa se lase surprinsi altfel. Apoi am fost fascinata mereu de geometria fetei si cum o poti manipula cu makeup si lumina. Stiam ca nativ am o intuitie pentru a intelege si a vedea un om. Si ca atmosfera pe care o creez la orice eveniment poate fi replicata in cele 2 ore pe care ti le petreci la FAB. Asa ca am zis – trebuie sa am locul meu. And it was fabulous!

In studio la The FAB Squad

Cine te-a influentat cel mai mult in acest domeniu si cum? 

Cred ca Vlad – sotul meu – m-a invatat cel mai mult si m-a influentat. Dar CLIENTUL meu a fost mereu cel mai important. Pe el l-am ascultat. Au mai fost apoi Alex Galmeanu ca fotograf, Manuela Ciugudean ca si coach de brand personal si Silvia Purel ca si terapeut al meu.

Care este proiectul tau de suflet? (realizat cu The Fab Squad, desigur) 

Cel mai important proiect a fost Self Love Club in 2020 – clubul oamenilor diversi cu defecte perfecte.

 Intr-o vreme in care cu totii vorbim despre iubirea de sine sau SELF LOVE, de multe ori cuvintele par sa nu aiba niciun sens. Suntem cu totii bombardati de imagini perfecte. Mergand pe strazile Romaniei, femeile vor crede ca frumusetea este un machiaj complet si un pqr perfect facut, in mare parte blond, cu un corp subtire si dinti mult prea albi, iar barbatii vor asocia frumusetea adevarata cu un par extrem de bogat si pectorali imensi. Atlasul SELF LOVE este un atlas al frumusetii diverse care isi propune sa schimbe perceptia noastra despre frumusetea adevarata.

In cadrul proiectului SELF LOVE CLUB, pe care il vom relua, vom fotografia cat mai multi oameni curajosi impreuna cu detaliul nostru de care ne este frica si pe care vrem sa il celebram si sa il transformam in detaliul care ne face unici. Pentru ca ne vedem diferit fata de cum ne vad ceilalti. 

Totul se rezuma la curajul de a te vedea pe TINE cu adevarat. Pana la urma suntem oglinda tuturor gandurilor noaste.

Ioana Dodan si defectul ei perfect

#MIMESIS este celalat proiect care ma pasioneaza – un proiect despre brandul de creator si creatia lui – cum se suprapun ele.

Am gandit acest proiect pentru oameni si produsele lor. Si brandul lor.
Ca sa arat ca fie daca e vorba de un covor sau de un pahar de vin , fie ca e vorba de un vis sau de felul in care zambim, toti, absolut toti avem un brand. Dar stii care e cel mai tare brand? Cel mai fabulous produs? Tu.

Exact.
Tu!

Misiunea proiectului MIMESIS este aceea de a portretiza 2 fatete ale relatiei creator / creatie:

  • “Independenta” – designerul si produsul sau intr-un mod clasic
  • “Simbioza” – modul in care creatorul si produsul sunt interconectate, legatura aceasta dand viata si fiind o sursa de inspiratie reciproca. Ambele elemente fuzioneaza intr-o singura imagine care contureaza sufletul acestei idei.

Proiectul MIMESIS isi propune sa prezinte relatiile de “cupluri” dintre designer si obiect folosind combinatii de mijloace artistice precum design grafic, colaj, make-up si iluminare speciala, gif. Unul dintre cele mai cool momente a fost the <<LIVE Performance Art: THE HUMAN GIF>>, probabil in premiera mondiala, dupa o idee The FAB Squad.

Live performance GIF by The FAB Squad

Cum reusesti sa impaci viata de mamica cu viata profesionala? 

Acum este mult mai asezat dar am avut momente grele, pline de neincredere si nesiguranta. Am decis sa il dam pe Toma la o gradinita minunata inca de la 1 an si 2 luni pentru ca am simtit ca asta ne va face bine tuturor. Asa a fost.
Dupa ce am devenit mama am invatat sa imi ascult instinctul mult mai mult, sa am incredere in ceilalti si sa deleg. Inainte eram mai control freak.
Acum stim ca toti mergem la gradi si la birou dimineata si toti ne facem timp pentru noi dupa gradi. Nu mai stau nici eu conectata la job 12 ore pe zi si aleg sa ma concentrez pe fiecare dintre roluri pe rand si sa dau 100%.

Ioana, impreuna cu fiul ei Toma

Care a fost sau este cea mai mare dificultate in a fi o businessmom? Cum ii faci fata? 

Momentul cand trebuia sa alerg intre studio si Toma. Nu mai e cazul. Dar am trecut prin el cu indarjire stiind ca se va termina.

Cea mai buna lectie invatata de cand esti si mama si antreprenor? 

Ca suntem amandoi la fel de importanti – si eu si Toma.

Un sfat pe care l-ai da altor mamici care sunt sau isi doresc sa devina businessmoms?

Sa isi adapteze copilul la viata si visul lor, nu sa isi schimbe viata si visurile pentru copii.

Ioana Dodan, arhitect de brand personal