Interviuri · May 11, 2021

BusinessMom: Loredana Botila – Sweets & Lo

Mama a doi baieti si HR Business Partner intr-o banca din Bucuresti, Loredana este si antreprenor. Si nu orice fel de antreprenor, ci pastry chef – sper ca sunteti pregatiti pentru imaginile cu torturi de mai jos.

Auzisem de Sweets&Lo de la o prietena, si chiar gustasem de curand dintr-un tort delicios de-al Loredanei, asa ca i-am scris prima oara in luna mai anul trecut, cu doua zile inainte de ziua mea de nastere si cu mari emotii ca poate nu are timp sa-mi pregateasca un tort asa din scurt. Mi-a facut atunci un diplomat cu fructe, absolut delicios! Apoi de ziua sotului meu, i-am trimis o poza de pe net cu un tort de ciocolata, iar ea mi-a spus foarte ferm ca nu face torturi cu mult blat si putina crema, si mi-a recomandat altceva. Am mers pe mana ei si bine am facut!

Loredana Botila si un tort marca Sweets&Lo

Povesteste-mi despre Sweets&Lo.

Sweets&Lo s-a nascut dintr-o pasiune, una pentru deserturi cu gust si de calitate.

Fac deserturi de cand ma stiu, dar am inceput sa fac asta mai des din perioada concediului de maternitate cu fiul meu cel mic, iar in mod profesional din 2017, de cand am devenit pastry chef cu acte in regula. Tot de atunci aveam planuri sa imi deschid un mic business in acest domeniu dar inca nu gasisem calea mea pe acest drum. Si uite ca a aparut odata cu pandemia, cumva dintr-o alta nevoie, aceea de spatiu pentru work from home, pentru ca meseria de pastry chef la Sweets&Lo este al doilea job al meu, primul fiind acela de HR Business Partner intr-o companie multinationala, mai exact intr-o banca. Astfel ca, la inceputul pandemiei, mi-am dat seama ca in apartamentul nostru de 3 camere nu pot functiona 4 persoane in regim de work from home si scoala online si asa am inceput sa caut o locatie de inchiriat pt mine, iar in timp ce cautam mi-am dat seama ca pot gasi un spatiu 2 in 1, atat pentru birou cat si pentru un mic atelier de deserturi. Astfel a inceput aventura mea in antreprenoriat cu micul si cochetul meu atelier unde realizez torturi si prajituri cu gustul de odinioara.

Tort trio mousse, Sweets&Lo

Nu obisnuiesc sa zic ca eu fac doar deserturi pentru ca in mare masura produsele mele sunt experentiale si spun asta pentru ca de multe ori imi spun clientii “prajitura x de la tine imi aduce aminte de prajiturile facute de bunica mea” si acesta este un feedback pe care eu il targetez. Pentru ca un desert bun nu trebuie sa satisfaca doar nevoia de dulce ci, mai mult decat asta, sa te duca cu gandul la momente si persoane dragi tie. Iar ca sa pot realiza asta ma ajut de ingrediente simple, naturale, asa cum faceau si bunicile noastre.

Ce inseamna pentru tine sa ai propriul business? 

Recunosc ca inainte sa deschid acest atelier nu aveam o perceptie clara a ceea ce inseamna sa ai un business. Una e sa faci deserturi alta e sa ai un business in domeniul deserturilor. Am mare noroc cu sotul meu care se ocupa de toate detaliile legate de probleme administrative, legale, financiare. Cu siguranta nu as reusi sa ma ocup de toate, mai ales ca o mare parte din zi sunt implicata doar in problemele de la job dupa care sunt mama si pastry chef la Sweets&Lo. Asa ca de business in sine se ocupa doar el, eu sunt responsabila de gust si tehnici de preparare, astfel incat sa realizez cele mai bune deserturi.

Care a fost cea mai dificila perioada/ etapa la inceput de drum? 

Nu cred ca am avut o perioada dificila cu adevarat, dar sunt inca la inceput de drum si probabil cand voi hotari sa ma extind vor fi perioade dificile. Sunt om de HR iar pentru mine oamenii si relatiile sunt cele mai importante, asa ca tind sa le acord mai multa importanta decat business-ului in sine.

Ce te-a inspirat, cum ti-a venit ideea pentru acest business? 

Ideea a venit oarecum firesc, mai ales la indemnul celor din jurul meu, care imi tot spuneau: “tu trebuie sa iti deschizi neaparat o cofetarie la ce deserturi bune faci!” Si azi asa, maine asa, m-am convins si eu ca pot impartasi aceasta pasiune cu ceilalti. Am inteles foarte repede ca diferentiatorii mei in piata sunt calitatea produselor mele si gustul. Am clienti care cumparau deserturi de la cele mai bine cotate cofetarii de foarte mult timp, iar acum sunt clientii mei fideli. Chiar zilele trecute imi spunea un client “stii, mi-am dat seama ca pana la tine am luat cozonac din multe locuri, dar dupa ce am luat de la tine nu imi mai place altul,  faci cei mai buni cozonaci din Bucuresti.” 

Care este proiectul tau de suflet?

Proiectul meu de suflet nu este un tort sau un eveniment, ci este unul sa zic asa, on going, acela de educare a clientilor mei in acest domeniu. Si incerc sa fac asta in permanenta pentru ca nu avem, din pacate, cum au francezii de exemplu, o cultura a gustului si a produsului de calitate. Cu riscul de a parea de multe ori expansiva, le explic clientilor cu lux de amanunte (de multe ori foarte tehnice) de ce e mai bine sa aleaga alta varianta. Sa va dau un exemplu: ma suna de multe ori mamici si imi spun “vreau si eu un tort, dar sa fie cu ciocolata alba, ca este pentru copii”. Si le explic ca nu este cea mai buna alegere ciocolata alba pentru ca, de fapt, este cea mai nesanatoasa dintre toate tipurile de ciocolata avand doar grasimea din untul de cacao nu si pudra de cacao si o cantitate mai mare de zahar, pe cand o cantitate mai mica de ciocolata neagra, are si zahar mai putin dar si un continut important de antioxidanti. Sau alt exemplu, foarte la moda in aceasta perioada, este acela al torturilor fara zahar. Din ce in ce mai multe mamici vor torturi fara zahar pentru copii fara a lua in considerare si alte ingrediente ale acestora. Si asa vezi recomandari de torturi care mai de care mai colorate si mai pline de te miri ce ingrediente, dar suna bine ca sunt fara zahar. 

Tort inimioara din foi de miere, Sweets&Lo

Eu sunt de parere ca toate trebuie cu masura, nu sunt si nu am fost niciodata adepta extremelor, iar ca mama mi-am hranit copiii cu mancare gatita de mine si deserturi facute de mine, dar fara sa le interzic un ingredient anume, aplicand regula bunului simt si a moderatiei. Cantitate mai mica si calitate cat mai mare, cred ca ar fi un motto dupa care m-am ghidat. Si tocmai de aceea as recomanda mamicilor un tort, de exemplu, de orez cu lapte ( ca le aduce aminte de perioada de bebelusenie) cu putin zahar si multe fructe (si asa acoperim si necesarul de fibre) in locul celui fara zahar dar cu multi coloranti si multe ingrediente “la moda” aparute in ultimul timp la noi, gen sirop de artar/agave (care are tot 4 calorii per gram, la fel ca zaharul).

Care este dulcele tau preferat? 

Dulcele meu preferat este crema de vanilie facuta de mine, cu galbenus de ou, lapte, pastaie de vanilie si un strop de amidon, pe care as putea sa o mananc zilnic fie in ecler, fie in cremsnit, fie in tosca sau orice prajitura care are crema de vanilie. Vanilia este  condimentul meu preferat in prajituri si mi se pare ca se potriveste foarte bine cu fructele, frisca, untul, chiar si cu ciocolata.

Tort Red Velvet, Sweets&Lo

Cum reusesti sa impaci viata de mamica cu viata profesionala? 

Nu cred ca as fi putut sa incep un business cand erau copiii mici si tocmai de aceea cred ca m-am bagat in asta acum cand ei sunt mari si destul de independenti.

Consider ca e foarte important sa acorzi copilului timp de calitate, mai mult decat unul cantitativ si incerc sa aplic acest principiu. Intre timp unul dintre copiii mei a devenit adult, are 20 de ani, si de multe ori ma sfatuiesc cu el in privinta business-ului (mai ales ca incerc sa inteleg cum abordeaza tinerii acest aspect al deserturilor), iar pe cel mic (11 ani) il implic in multe activitati ale mele (facem impreuna fursecuri, de exemplu) si in fiecare zi avem o perioada, in principal seara, cand stam numai noi doi.

Loredana impreuna cu baietii ei, Vlad si Codrin

Cum te-a schimbat maternitatea?

Pentru ca am devenit mama la o varsta  tanara (aveam 24 de ani cand l-am nascut pe Vlad) cred ca rolul de mama a fost cel mai important si ma bucur ca in  timpul acelor perioade, cat ei erau mici, viata mea avea un alt ritm. Era ritmul pasilor lor si au fost singurele perioade din viata in care nu m-am grabit. Prin urmare acest rol m-a definit, iar toate celelalte roluri adiacente au venit ca o completare a ceea ce sunt astazi: mama, sotie, antreprenor, corporatist. 

Vorbeste-mi putin despre cea mai mare teama a ta, cand vine vorba despre business. 

Stiu ca pare putin nerealist, dar fac acest business din pasiune si convingere, asa ca nu am temeri legat de asta. Probabil ma ajuta mult si faptul ca nu ma ocup doar de acest business si nu depind financiar de el, iar acest lucru imi da si libertatea sa nu ma abat de la convingerile mele. Stiu ca multi dintre colegii mei de breasla au fost nevoiti sa faca rabat la calitatea produselor pentru a obtine un produs mai ieftin, pentru ca sunt clienti care vor ieftin si mult. Eu am stabilit de la inceput ca niciodata nu voi face asta, iar daca voi ajunge in acel punct prefer sa renunt decat sa fac compromisuri. Clientii mei sunt oameni preocupati de ceea ce mananca si au un gust cultivat in acest sens, prin urmare preocuparea mea cea mai mare este aceea de a gasi cele mai bune ingrediente si de a ma perfectiona in permanenta pentru deserturi desavarsite. 

De ce anume are cel mai mult nevoie o businessmom?

Privind din perspectiva mea cred ca o businessmom trebuie sa fie in primul rand foarte bine organizata. Fara organizare permanenta nu reusesti cand ai multe roluri. Eu, de exemplu, nu am timpi morti pe durata zilei (nu am nici timp pentru mine, dar asta este alta poveste 😊) si muncesc foarte mult. Ziua mea incepe foarte de dimineata cand pun la cuptor blaturi si pornesc creme sau diferite alte aluaturi, ornez torturi, pana la ora 9-9.30. Apoi incep intalnirile si taskurile la job pana dupa-amiaza, iar apoi termin deserturile incepute de dimineata sau pornesc altele care au nevoie de stat peste noapte la frigider. Pe seara cand ne adunam acasa, incercam sa stam cateva ore impreuna toti patru si este cea mai frumoasa perioada a zilei. 

Din punct de vedere psihic trebuie sa dai dovada de multa rezilienta emotionala,  sa poti “dansa cu problemele” sau diferitele situatii.

Cea mai buna lectie invatata de cand esti si mama si antreprenor? 

E ok cand copiii sunt mici sa ne dedicam cam tot timpul lor, dar e important sa nu uitam nici de noi si de visurile noastre. Iar pentru self-esteem-ul nostru  dar si pentru exemplul dat copiilor nostri, sa ne dam voie sa fim si altceva decat mame. Sa fim sotii, femei de afaceri, artiste sau orice altceva ne implineste pe noi. Cred ca astfel le cream si lor un pattern de urmat pentru viata lor de adult. Primii mei sustinatori, atunci cand am hotarat sa incep business-ul au fost copiii si sotul meu, iar atunci cand am perioade foarte solicitante fiul meu cel mare este mana mea dreapta in atelier.

Un sfat pe care l-ai da altor mamici care sunt sau isi doresc sa devina businessmoms?

Atunci cand ai un vis si iti doresti sa ai business-ul tau ai tendinta sa ii asculti sau sa ceri parerea celor din jurul tau. De multe ori sfaturile lor tind sa te ingrijoreze mai mult si nu din rea vointa, ci din dorinta de a te proteja. Eu va sfatuiesc sa incepeti sa faceti lucruri, sa cautati modele de succes si efectiv sa aveti actiuni care va aduc cat mai aproape de visul vostru.

Rulada de bezea cu crema mascarpone si fructe, Sweets&Lo