In urma cu 10 ani, Oana a infiintat Business&Accounting Solutions, o companie la baza careia stau calitatea, promptitudinea, corectitudinea si profesionalismul, valori de multi uitate, dar care ar trebui sa fie fundatia oricarui business si profesionist.
Absolventa a Academiei de Studii Economice Bucuresti, cu o experienta in domeniul financiar-contabil de peste 16 ani, Oana este expert contabil membru CECCAR, doctor in domeniul stiintelor economice – disciplina contabilitate, inspector resurse umane, profesor definitiv disciplina contabilitate, autor a numeroase articole de specialitate si autor/coautor al unor carti de profil si, nu in ultimul rand, antreprenor.
Daca si voi va intrebati “Wow, oare cum reuseste?”, va invit la lectura. Oana ne povesteste un pic despre cariera ei de succes in lumea antreprenoriala, dar si despre viata de mamica, intr-un nou interviu BusinessMom.
Povesteste-mi despre business-ul tau.
Activitatea pe care eu o desfasor este una cu care ma identific inca de la finalizarea studiilor liceale. Mai exact, in prezent, sunt “doctor in cifre”. Probabil te intrebi ce inseamna asta!? Sa iti povestesc: initial drumul meu ar fi trebuit sa fie unul care sa ma duca pe carari de munte, pe plaje insorite, in tari cu povesti ce merita a fi ascultate. Ar fi trebuit sa lucrez in domeniul turismului. Lucrurile insa au luat o intorsatura cu totul si cu totul diferita, de la turism la contabilitate. Aceasta schimbare a fost facuta in ultimul moment al depunerii dosarului de inscriere la liceu sub pretextul ca, totusi, contabilitatea este un domeniu cu mai multe posibilitati decat turismul si avand increderea ca nu voi intra la clasa de contabilitate unde, de altfel, se intra cu mediile cele mai mari. Zis si facut! Dosar depus pentru clasa de contabilitate cu increderea ferma ca voi intra la turism. Rezultatele examenului de admitere la liceu au venit cu o surpriza… eram pe locul 5 dintre elevii admisi la clasa de… contabilitate. Clar a fost si o bucurie, insa si o urma de regret. Faptul era consumat; trebuia sa merg inainte! Si am mers… pana ce am finalizat studiile doctorale… tot in domeniul contabilitatii. Practic, tot raul spre bine ☺. In tot timpul facultatii, masterului, doctoratului am activat in domeniul contabilitatii, am fost angajata in cadrul mai multor companii: de la societati de contabilitate mici la multinationale. Telul meu insa, era acela de a avea propria societate de contabilitate si expertiza contabila ceea ce s-a si intamplat concomitent cu statutul meu de angajat. Treptat, societatea al carei fondator sunt, a inceput sa creasca, ceea ce a condus, asa cum era si firesc, la imposibilitatea de a mai putea ramane si angajata. Atunci a fost punctul 0 cand am decis ca este momentul sa pornesc pe un nou drum, al antreprenoriatului, un drum de la care aveam multe asteptari si la fel de multe semne de intrebare. Oare cum ma voi descurca singura? Oare voi putea face fata? Practic, acest gen de intrebari tipice fiecarui antreprenor. Am plecat pe acest drum, convinsa fiind, ca trebuie sa arat celorlalti ca aceasta meserie nu este una apasatoare daca este facuta cu pasiune, cu daruire. Acum, unul din obiectivele mele este acela de a fi aproape de antreprenori si de a-i ajuta sa razbata in jungla fiscalitatii si contabilitatii din Romania. Fac aceasta afirmatie, deoarece, in Romania, la momentul actual, este foarte greu sa rezisti daca nu ai de unde primi informatii de calitate. Si acum? Cine este alaturi de fiecare antreprenor inca de la inceputuri? Raspuns corect: contabilul! Si uite asa a inceput aventura mea in domeniul contabilitatii ☺ .
Ce inseamna pentru tine sa ai propriul business?
Sa am propriul business inseamna un amestec de curaj, provocare, optimism, incredere dar si foarte multa responsabilitate.
Care a fost cea mai dificila perioada/ etapa la inceput de drum?
Partea cea mai dificila in business-ul pe care il conduc a fost si este, in continuare, cea referitoare la clientii cu care lucram. Sunt tipologii diferite de oameni, nationalitati diferite, uneori, si este foarte greu sa le explicam intr-o limba intermediara, in unele cazuri, ce inseamna legislatia din Romania. Alte momente dificile au fost cele din aceste vremuri pandemice, cand totul s-a schimbat, iar noi, profesionistii contabili, a trebuit sa fim cu ochii atintiti asupra Monitorului Oficial pentru a nu pierde vreo informatie de care ar fi putut depinde continuarea activitatii unuia dintre clienti. Sigur, aceste lucruri le stim numai noi.
Cum reusesti sa impaci viata de mamica cu viata profesionala?
Da… Aici ma intalnesc cu o alta provocare. Domeniul contabilitatii este unul foarte schimbator din punct de vedere al legislatiei, iar noi, ca experti contabili, avem obligatia de a fi la zi cu tot ceea ce inseamna modificare. Toate aceste modificari legislative vin, la pachet, cu ore suplimentare de studiu, zile de weekend in care este nevoie sa lucram sau alte sacrificii (si nu pentru ca am fi dezorganizati ci pentru ca sistemele ANAF-ului, cateodata, ne dau batai de cap… si suntem nevoiti sa ne depasim, chiar si noi, propriile limite pentru ca partenerii nostri sa fie in regula, sa nu aiba penalitati sau sanctiuni din partea organelor de control). In aceste situatii, viata profesionala devine prioritara. Insa, partenerul meu de viata, este cel care imi preia aceasta atributie atunci cand situatia o impune.
Cum te-a schimbat maternitatea?
Maternitatea este ea insasi o schimbare majora in viata oricarei femei. La mine situatia a fost putin altfel. Chiar si mama fiind, imediat dupa prima nastere cum, de altfel nici dupa a doua, nu am avut acea perioada de lehuzie, pe care orice mama ar trebui sa o aiba. La acel moment (ma refer aici la nasterea primului copil) ocupam o functie de contabil sef intr-o companie de distributie combustibil, iar acest lucru nu mi-a dat posibilitatea de a avea concediul de crestere copil asa cum ar fi trebuit, fiind nevoita sa ma reintorc in campul muncii foarte repede. Dupa cea de-a doua nastere situatia a fost alta, dar nici atunci nu am avut parte de lehuzie – eram deja antreprenor si business-ul incepea sa creasca. Nu sfatuiesc pe nimeni sa adopte acest stil de a creste, intrucat acum regret pierderea momentelor autentice 100% ale maternitatii. Am fost prezenta fizic, insa emotional, nu au fost prea multe astfel de momente.
Vorbeste-mi putin despre cea mai mare teama a ta, cand vine vorba despre business.
Teama – as prefera sa o las departe si sa o inlocuiesc cu emotii pozitive. Nu vreau sa ma gandesc ca s-ar putea intampla ceva rau, ci, din contra, ma canalizez pe noi oportunitati, noi modalitati de a fi mai aproape de clientii nostri, de a-i ajuta in a intelege despre ce este vorba in business-ul lor din punct de vedere contabil si fiscal. Pe plan profesional nu las teama sa isi faca simtita prezenta.
Vorbeste-mi putin despre cea mai mare teama a ta, cand vine vorba despre copiii tai.
Cand vine vorba despre copii, cea mai mare teama a mea este aceea ca vor trebui sa faca fata unei lumi care si-a schimbat cu totul si cu totul valorile. O lume in care onestitatea este considerata un punct slab, prefecatoria este considerata a fi punct forte, o lume in care a purta o masca (orice fel de altfel de “eu” adaptat la circumstante…) este o virtute in detrimentul propriei persoane. Nu mai putem fi “noi” de teama ca vom fi considerati poate prea directi, prea sinceri si vom fi dati la o parte. In ziua de astazi sinceritatea deranjeaza, in anumite circumstante, iar fatarnicia, prefacatoria sunt ridicate la mare rang. Aceasta este cea mai mare teama a mea: copiii mei vor pleca de acasa, in viata, cu o educatie corecta, si, este posibil, sa aiba de suferit ulterior…
Care a fost sau este cea mai mare dificultate in a fi o businessmom? Cum ii faci fata?
Cea mai mare dificultate in a fi o businessmom este si va fi … timpul. Si inca nu am gasit o modalitate de a ma putea detasa complet de ceea ce fac atunci cand sunt acasa… Inca incerc sa gasesc solutii de a gasi timp, de a lasa spatiu gol in mintea mea, de a ma detasa de business atunci cand sunt cu familia. Cum spuneam, incerc, insa, momentan, nu am reusit…
De ce anume are cel mai mult nevoie o businessmom?
O businessmom are nevoie, in primul rand, sa fie ea insasi, bine cu ea din toate punctele de vedere: psihic, fizic, spiritual. Trebuie sa isi acorde ea insasi timp pentru ea, pentru sufletul sau, pentru corpul sau. Dupa ce aceasta nevoie primordiala este satisfacuta apar celelalte nevoi: de a fi sustinuta, incurajata, apreciata, iubita. In domeniul meu, de exemplu, este foarte greu sa te mentii intr-un echilibru intrucat tot ceea ce se intampla in mediul economic automat ma afecteaza pe mine, ca persoana. Poate ca aici este vorba si de o slabiciune a mea, aceea de a ma indentifica cu problema fiecarui client si o preiau ca si cum ar fi a mea… Insa incerc, pe cat posibil, sa fiu bine eu cu mine. Antidotul pe care eu il aplic, deja de 2 ani si jumatate, si care functioneaza, este sportul. Pe mine sportul m-a scos dintr-o depresie care a durat circa 2 ani, o depresie care parea ca nu se mai termina. Acum pot spune si sustine ca da, sportul este cel mai bun medicament in orice situatie dificila cu care ne confruntam.
Cea mai buna lectie invatata de cand esti si mama si antreprenor?
Cea mai buna lectie invatata:
- Ca mama: timpul trece si nu se mai intoarce!
- Ca antreprenor: niciodata nu renunta!
Un sfat pe care l-ai da altor mamici care sunt sau isi doresc sa devina businessmoms?
Sfatul meu pentru cele care vor sa devina businessmoms: sa incerce sa faca din ceea ce le place propriul business, sa nu renunte oricat de greu ar parea la inceput, sa aiba incredere il ele pentru ca pot! Nu exista ‘nu pot’! Exista ‘nu vreau’! ☺