Antreprenoriat · August 28, 2021

Cum ne putem folosi de banii firmei

Text de Oana Pastrama

Una dintre cele mai dese intrebari si poate cea mai arzatoare pentru orice mic antreprenor este: “Cum ma pot folosi, LEGAL, de banii firmei? “. Si da, este o intrebare cat se poate de potrivita in contextul in care majoritatea societatilor din Romania au statut de microintreprindere, adica o societate mica.

Asadar, sa le luam pe rand:

  1. Prima si cea mai “legala” metoda de a te folosi de banii firmei este aceea de a distribui dividende.

Dividendul inseamna o suma de bani de care poti beneficia ca si asociat atunci cand firma ta are profit. (verifica si discuta cu contabilul tau si analizeaza situatia firmei tale!).

In prezent, poti beneficia de dividende ANUAL sau TRIMESTRIAL.

Daca te hotarasti sa aplici aceasta metoda, trebuie sa stii ca pentru dividende se achita:

  • un impozit de 5% din suma repartizata. Acest impozit este retinut si achitat de societate;
  • contributia la sanatate unde trebuie sa retii ca:
    • nu o vei achita daca dividendele încasate sunt sub 27.600 lei în 2021 (= 12 salarii minime pe economie);
    • o vei achita daca dividendele încasate depasesc pragul de 27.600 lei (= 12 salarii minime pe economie).
  1. Restituirea creditarilor

Stii foarte bine ca la infiintarea societatii, pentru cheltuielile curente, a trebuit sa le suporti din propriul buget. O data ce firma ta incepe sa aiba activitate si implicit incasari, iti vei putea lua acesti bani inapoi fara a achita vreo taxa suplimentara catre buget.

  1. Diurne pentru deplasari in tara si in strainatate

In calitate de administrator poti face deplasari in tara si in strainatate si poti beneficia de diurna conform prevederilor legale. In prezent, in Romania este de 50 ron/zi, iar in strainatate depinde de tara unde se face deplasarea, diurnele externe fiind diferite de la o tara la alta.  Pentru diurne insa, este necesar a fi intocmite o serie de documente pe care contabilul tau ti le poate indica.

  1. Decontarea cheltuielilor pe societate (cheltuieli curente, cheltuieli de protocol)

La acest capitol recomand prudenta intrucat orice cheltuiala decontata trebuie sa poate fi justificata ca fiind efectuata in scopul obtinerii de venituri. Nu decontati alcool sau tigari!

  1. Acordarea de împrumuturi administratorului în limita a 5.000 EURO și cu respectarea art. 144 indice 4 din legea 31/1990

Exista si aceasta varianta care se tot discuta insa, la fel, recomand maxima prudenta in aplicarea ei, fiind o masura extrem de riscanta cauzata de ambiguitatea ei, masura ce poate avea efecte dintre cele mai neplacute la un eventual control.

Cu o experienta in domeniul financiar-contabil de peste 16 ani, Oana Pastrama ne ofera expertiza ei in domeniu fiind primul contributor BusinessMom. Oana este expert contabil membru CECCAR, doctor in domeniul stiintelor economice, inspector resurse umane, profesor contabilitate si autor a numeroase lucrari de specialitate. Cititi mai multe despre experienta profesionala a Oanei in interviul pe care ni l-a acordat: BusinessMom: Oana Pastrama – Business&Accounting Solutions.

Servicii de contabilitate, consultanta juridica si traduceri: office@solutiicontabile.ro 0720.071.301