Antreprenoriat · September 10, 2021

Diurna

Text de Oana Pastrama

Subiectul zilei de astazi: DIURNA!

Cu siguranta ati auzit in activitatea voastra de DIURNA. Fie de la prieteni, din surse oficiale sau mai putin oficiale, de la contabil. Practic, ce este aceasta?

DIURNA = o suma de bani pe care salariatii o primesc atunci cand sunt delegati pentru a indeplini sarcini de serviciu in afara localitatii in care angajatorul isi are sediul (distanta trebuie sa fie intre 5 si 50 km de localitatea in care isi are loculul permanent de munca salariatul).

Cui ii puteti acorda diurna?

Diurna o puteti acorda:

  • salariatilor;
  • administratorilor numiti prin act constitutiv, contract de administrare sau mandat;
  • directorilor care isi desfasoara activitatea in baza unui mandat;
  • managerilor in baza contractului de management.

Retineti!

Diurna se acorda pe ZILE CALENDARISTICE!

Diurna se acorda pentru deplasari in tara si in strainatate (in cazul deplasarilor externe, pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore).

Diurna se acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile calendaristice pe an; in situatii speciale, perioada de 60 de zile se poate prelungi cu pana la 60 de zile, dar numai cu acordul expres al angajatului;

Diurna se calculeaza tinand cont de zilele calendaristice in care persoana se afla in delegare, incluzandu-se in acestea si zilele de weekend;

Diurna se acorda numai daca durata deplasarii este de cel putin 12 ore.

Diurna se poate plati in numerar fara a tine cont de plafoanele stabilite de lege.

Pe perioada cat salariatul este in deplasare si primeste diurna, NU are dreptul sa primeasca tichete de masa.

Ce valoare are diurna?

In prezent valoarea diurnei pentru societatile din domeniul privat este de 50 ron.

Puteti acorda si o diurna de valoare mai mare insa suma ce depaseste 50 ron va fi considerata venit asimilat salariilor pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS, Contributia asiguratorie pentru munca).

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de diurna?

Incepand cu 1 ianuarie 2019, prin Hotararea 714/2018 se mentioneaza ca indemnizatia de delegare sau alocatia zilnica de delegare se acorda fara prezentarea de documente justificative.

Diurna se justifica insa prin completarea ordinului de deplasare/decontului de cheltuieli care arata efectuarea deplasarii in interes de serviciu si durata acesteia.

Cu o experienta in domeniul financiar-contabil de peste 16 ani, Oana Pastrama ne ofera expertiza ei in domeniu fiind primul contributor BusinessMom. Oana este expert contabil membru CECCAR, doctor in domeniul stiintelor economice, inspector resurse umane, profesor contabilitate si autor a numeroase lucrari de specialitate. Cititi mai multe despre experienta profesionala a Oanei in interviul pe care ni l-a acordat: BusinessMom: Oana Pastrama – Business&Accounting Solutions.

Servicii de contabilitate, consultanta juridica si traduceri: office@solutiicontabile.ro 0720.071.301