Interviuri · April 19, 2021

BusinessMom: Gabriela Vasilescu – Makeup artist

Cu o experienta de mai bine de 7 ani, specializari numeroase si o pasiune cultivata inca din copilarie, Gabriela foloseste machiajul pentru a scoate in evidenta cele mai frumoase si gingase trasaturi ale clientelor sale. Si asta imi place cel mai mult la ea, faptul ca pe paginile ei de social nu o sa vezi postari de tipul “inainte” si “dupa” (nu ca as avea ceva impotriva lor, doar nu sunt pe gustul meu, atat) pentru ca ea nu foloseste machiajul ca sa transforme, ci ca sa complimenteze. Dar nu va mai povestesc eu, ci va invit sa vedeti cu ochii vostri in scurtul interviu, plin de suflet.

Gabriela Vasilescu, makeup artist

Povesteste-mi despre business-ul tau.

Aduc zambete si incredere de sine. Sau cum ar spune altii, sunt makeup artist. Si pentru ca imi place si partea educationala a acestui domeniu, ofer si cursuri de automachiaj. Deocamdata.

Ce inseamna pentru tine sa ai propriul business?

Libertate. Libertatea de a avea control, de a lua decizii, de a iti asuma riscuri; libertatea de a iti urma pasiunea, de a alege persoanele cu care chiar vrei sa lucrezi. Aceasta libertate insa, vine cu provocarile ei. Si cred ca cea mai mare este aceea de a transforma business-ul intr-un aliat care sa iti permita sa petreci cat mai mult timp de calitate cu cei dragi, si nu intr-un inamic gata sa rapeasca clipe frumoase alaturi de familie, prieteni.

Gabriela, in studioul ei de makeup

Ce te-a inspirat, cum ti-a venit ideea pentru acest business?

De pe vremea cand aveam varsta fetitei mele de acum, adica undeva pe la 4 ani, am avut o curiozitate, o atractie in ceea ce priveste produsele de machiaj. Tin minte si acum produsele – foarte putine de altfel, pe care mama le avea in sertarasul toaletei – un bronzer caramiziu sidefat, un rimel care nu venea intr-un tub, ci intr-o cutiuta impreuna cu o pensula mica si verde pe care trebuia sa o umezesti astfel incat sa se activeze fardul negru, si un fard pastel, intr-o nuanta de verde. Mama nu le (mai) folosea, deci nu o vedeam pe ea aplicand aceste produse ca sa am ce oglindi. Insa cumva, acele produse au reusit sa aiba un impact pozitiv asupra mintii mele proaspete.

A trecut foarte mult timp pana cand am si avut voie sa folosesc produse de machiaj, si tare mult am suferit. Dar cea mai mare bucurie o simteam nu atunci cand ma machiam pe mine, ci atunci cand imi machiam prietenele. Usor-usor, am reusit sa colectionez cateva produse de calitate, sa exersez mai serios, mai cu scop. Pe langa produse si tot procesul de creatie in sine, m-am indragostit de reactia fetelor atunci cand vedeau rezultatul final. Acele prime secunde cand se priveau in oglinda, sclipirea din ochii lor, m-au convins ca este ceva ce imi doresc sa transform in mai mult decat o pasiune. Chiar si astazi, dupa aproape 7 ani, traiesc cu aceeasi intensitate momentul in care clientele se privesc in oglinda parca…cu alti ochi. Si la propriu, si la figurat.

Cine te-a influentat cel mai mult in acest domeniu si cum?

Oh, sunt multe persoanele care au trezit  in mine dorinta de a activa in acest domeniu. Pe multe dintre ele le-am gasit in mediul online, pe altele in viata reala. Pe vremea cand aveam mai mult timp si mai putine responsabilitati, petreceam ore in sir urmarind tutoriale de machiaj pe YouTube, tanjind dupa produse care nici macar nu se gaseau la noi in tara. Motiv pentru care gaseam aceasta activitate si mai captivanta.

Apoi, am inteles ca machiajul este mult mai mult decat un video sau 1000 pe YouTube. Pe langa talent, arta machiajului presupune educatie, cunoastere, informatii ce simteam ca imi lipsesc. Asadar, m-am inscris la primul curs, cursul de baza, unde am intalnit-o pe Diana Ionescu – un artist desavarsit, care m-a inspirat sa descopar latura cu adevarat creativa a machiajului. Apoi a urmat cursul de avansati, dupa care am participat la mai multe masterclass-uri, prin prisma carora am descoperit oameni talentati si dedicati domeniului in care lucreaza, de la care am avut si continui sa am multe de invatat.

Adaug la lista persoanelor care ma inspira si motiveaza, mai multi artsti –  si de la noi, si de afara: Malvina Isfan, Tania Maxim, Tania Cozma, Iuliana Sandu, Katie Jane Hughes, Linda Hallberg, Lisa Eldridge, Danessa Myricks, Mario Dedivanovic, Celine Bernaerts. Ar fi mult mai multi, si probabil  as putea umple o pagina intreaga mentionandu-i.

Care este proiectul tau preferat de pana acum?

Imi place sa privesc fiecare machiaj ca pe un proiect. Mai ales cand vine vorba de machiajele pentru mirese. Atunci cand in scaunul meu se aseaza o mireasa, devin foarte constienta de responsabilitatea pe care o am. Este printre putinele momente de liniste de care ea se poate bucura intr-o zi atat de importanta. Doar ca nu mereu poate fi  100% prezenta – gandurile zboara, emotiile sunt mari, telefonul nu se opreste din sunat, factorii de stres din pacate sunt mult prea multi. Dar daca la finalul sesiunii de machiaj, mireasa pleaca de la mine mai linistita, mai increzatoare, si pregatita sa faca fata unei zile frumoase, insa foarte aglomerata, atunci consider ca mi-am indeplinit scopul, iar proiectul este unul de succes.

Gabriela, in timpul procesului de machiaj

Ce te diferentiaza de concurenta? Care este mesajul pe care vrei sa il transmit?

Nu stiu daca ma diferentiaza neaparat. Dar asa cum spune si citatul in engleza, “Beauty is in the eye of the beholder”, pentru ca in romana nu suna la fel de bine “Frumusetea sta in ochii privitorului”, exista un makeup artist pentru fiecare. Cred ca am ajuns in punctul in care mi-am creat un stil, o “semnatura” cu care persoanele care ma aleg pe mine se pot identifica. Bineinteles, exista multe alte persoane care nu fac asta, deci nu ma aleg pe mine. Si este perfect normal.

Ce vreau sa transmit prin machiajele pe care le fac, este ca nu imi doresc sa transform pe cineva. Ci mai degraba sa evidentiez trasaturile, sa le pun in valoare. Pentru mine, machiajul nu este o masca, si atunci nu ar trebui sa fie despre a acoperi, despre a schimba din “gresit” in “corect”. Machiajul este modalitatea de a contura personalitatea fiecaruia, astfel incat clientele mele sa se simta bine si in pielea lor purtand machiajul meu.

Cum reusesti sa impaci viata de mamica si viata profesionala?

In ultimul an, din cauza pandemiei care a avut un impact major asupra acestui domeniu, am reusit sa impac cele doua aspecte ceva mai bine. Si sunt foarte recunoscatoare pentru asta. In timpul saptamanii am in continuare un job full-time, insa ce a fost foarte diferit pentru noi ca si familie, a fost ca ne-am bucurat de weeked-uri impreuna. Lucru care nu se intampla atunci cand lucrez si in weekend, cateodata cate 12 ore pe zi. Imi este tare dor de acele weekenduri aglomerate, de interactiunea cu clientele, insa in cazul meu, asta vine la pachet cu renuntarea la timpul de calitate pe care il putem petrece toti 3 impreuna. Asadar, intr-un context “normal”, incerc ca in timpul saptamanii sa petrec cat mai mult timp cu ei, desi nu este intotdeauna usor din cazua programului de la gradinita, serviciul fiecaruia, etc. Este nevoie de o buna organizare si de o prioritizare eficienta a task-urilor de zi cu zi – de la intretinerea casei pana la joaca cu copilul.

Gabriela impreuna cu fiica ei, Naomi

Care a fost sau este cea mai mare dificultate in a fi o businessmom? Cum ii faci fata?

Mentinerea echilibrului. Viata personala – jobul – business-ul. Inca invat si descopar lucruri despre mine, despre familia mea, despre afacerea mea. Este un proces de invatare interminabil. Si cred ca asta este ce ma tine in priza si dornica de a continua, de a ma dezvolta pe toate planurile.

Asta, si sportul, miscarea, alimentatia, somnul – dupa 4 ani de cand am devenit mama, incep sa ma re-imprietenesc cu somnul. Inca nu suntem cei mai buni prieteni, dar suntem pe drumul cel bun.

Vorbeste-mi putin despre una din fricile tale, cand vine vorba despre copilul tau.

Traim intr-o lume in care, desi este cel mai bun moment in istorie de pana acum sa fim in viata (da da, chiar si cu pandemia prezenta), pare sa fie tare complicat sa mentinem sanatatea mintii. Si asta se intampla din cauza unui cocktail de factori – retele de socializare, lipsa miscarii, deconectarea de natura, alimentatie, lipsa comunitatii. Asa ca scopul meu este sa reusesc sa ajung la un echilibru care sa imi permita sa il sustin pe copilul meu in a deveni la randul lui un om echilibrat, un om increzator, un om care sa aprecieze lucrurile marunte care fac viata mai frumoasa, un om care sa se simta confortabil sa fie autentic, un om care sa nu se simta ca este gresit.

Deci as putea spune ca frica mea cea mai mare, este sa nu se intample asta.

Cea mai buna lectie invatata de cand esti si mama si antreprenor?

Pentru a fi mama antreprenor ai nevoie de o doza extraordinara de automotivare. Trebuie sa fii propria-ti majoreta, sa gasesti motivatie sa faci ce ai de facut in fiecare zi – si asta nu este deloc usor, fara sa te bazezi pe indrumarea sau feedbackul unui manager. Trebuie sa iti antrenezi acea voce interioara sa fie puternica pozitvia, clara și consecventa.

Un sfat pe care l-ai da altor mamici care sunt sau isi doresc sa devina businessmoms?

Totul incepe cu “acasa”. Ai grija de tine, ai grija de familia ta, si vei avea putere sa faci tot ce iti propui.

Va invit sa ii urmariti activitatea si daca va place ceea ce realizeaza sa o sustineti cum va este voua mai la indemana – un like, un share, un follow – fie pe insta: @gabrielaroxana.makeup, fie pe facebook: Gabriela Vasilescu Makeup Artist.

Gabriela Vasilescu, makeup artist